Foredrag om Fanø

4 spændende foredrag om Fanøs natur og historie.

Skrøner og historierForedrag

Skrøner og historier har til alle tider været en del af sømands-"kulturen". Enten som underholdning i messen, eller til at dupere landkrabberne med. 

Et underholdende oplæg med en uforlignelig samling af alle de gode historier og sagn, der er knyttet til Fanø og Vadehavsregionen – med enkelte afstikkkere til fjerne lande. Hør om strandinger, spøgelser, familiefejder og meget mere. Og selvfølgelig også historien om Menja og Fenja (Fanø færgernes navne) og om det spektakulære frikøb af øen i 1741.

Varighed: 1½ time, inkl. pause

Fanø Nordsøbad fra 1900 til 1950Foredrag

Er i fan af TV-serien ”Badehotellet” – så er dette foredrag lige noget for jer. Foredraget omhandler livet i og omkring de ægte badehoteller ved Fanø Bad fra slutningen af 18. hundredtallet til sommerhus-turismen tager over i begyndelsen af 1960´erne.

Allerede i 1890'erne blev området ved Fanø Bad udnævnt til internationalt badeområde, og øens første badehotel og kursted, blev opført på dette sted. Også Danmarks førstegolfbane blev anlagt i dette område.

I begyndelsen af 19. hundredtallet var der flere store badehoteller i området ved Fanø Bad. Der hvert år i sommersæsonen skabte et meget mondænt miljø.

Varighed: 2 timer inkl. pauser 

Foredrag: Fanø bad

Foredraget omhandler livet i og omkring de ægte badehoteller ved Fanø Bad

Fanøs guldalderForedrag

Et foredrag om Fanøs søfartshistorie og om ø-livet der var præget af at mændene var til havs i mange måneder af gangen.

Frem mod 1807 prægedes øen af vækst med tiltagende skibsbyggeri og en hastigt voksende handelsflåde. Fanø mistede hovedparten af denne flåde under Englandskrigene i 1807-14, og det blev indledningen til en stagnationstid, der varede til omkring 1840. Herefter var der igen kraftig vækst i skibsbyggeriet, og frem mod højdepunktet i 1897 oplevede Fanø sin guldalder.

Godt tyve år senere var Fanøs flåde stort set forsvundet. Men øens søfartskultur – forsatte helt op til slutningen af forrige århundrede. En kultur - der var præget af næsten matriarkalske tilstande – fordi mændene sejlede på langfart og derfor var væk i langt hovedparten af året.

Varighed: 2 timer inkl. pause

VadehavetForedrag

Vadehavet er et enestående marsk- og tidevandsområde af international betydning. Her råder en natur i evig forandring, fordi tidevand og bølger ændrer landskabet hver dag. 

Tidevandet skaber også en enorm produktion af orme, snegle, muslinger og krebsdyr i de store vadeflader, der tørlægges cirka to gange i døgnet. Det er afgørende for millioner af trækfugle, som hvert forår og efterår kommer til Vadehavet for at æde og hvile på deres rejse.

Hør om Vadehavets unikke natur og om baggrunden for udpegningen som Verdensarv.

Varighed: 2 timer inkl. Pause.

Priser

Alle ovenstående foredrag koster: 2500 kr + transport omkostninger

Praktiske forhold: Hvis der ikke er en projektor i lokalet – vil vi meget gerne vide det på forhånd. Vi vil gerne have adgang til lokalet ½ time før foredragets start.